Lesinformatie

Privélessen
Wanneer u besluit om paard of pony te willen leren rijden, begint u bij ons met enkele privélessen. Deze lessen worden ook wel introductielessen genoemd. De lessen zijn bedoeld om u kennis te laten maken met de paardensport. U krijgt een half uur lang één op één begeleiding. Wanneer de instructeur van mening is dat u ver genoeg gevorderd bent, wordt u ingedeeld volgens ons lesrooster in de groepsles van uw niveau. Om deel te kunnen nemen aan de groepslessen heeft u de volgende spullen nodig:
 • cap met gesloten kinband (ter bescherming van uw hoofd, CE  1384 goedgekeurd)
 • rijbroek
 • rijlaarzen
 • zweep
 • borstels (rosborstel, harde plastic borstel, harde borstel, zachte borstel,  hoevenkrabber en een manenkam)
Afbeelding invoegen

Groepslessen 
Wanneer u naar de groepsles komt, dient u een half uur van tevoren aanwezig te zijn. In deze tijd kunt u het paard/pony waarop u ingedeeld bent, poetsen en opzadelen. Het kan voorkomen dat het paard/pony al in een les voor u rijdt. U zult dan even moeten wachten of u kunt de anderen helpen. Als eerste moet het paard/pony geborsteld worden, daarna pas opzadelen. Het borstelen en opzadelen gebeurt in de box. Het opzadelen mag circa 15 minuten voor de les. 5 minuten voor de les kunt u zich opstellen in de gang voor de ingangsdeuren. U wordt dan geroepen door de instructeur om de rijbaan binnen te gaan. Tijdens de lessen zult u tevens kennismaken met de huisregels / veiligheid. Deze regels zijn nodig om de veiligheid van ruiter en paard te kunnen waarborgen. U kunt deze regels lezen op de deur van de binnenbaan en op het prikbord, dat zich aan de rechterzijde van de ingang bevindt.
 
Poetsinstructies
Het borstelen van de paarden/pony’s is belangrijk, zodat vuil en zweetresten niet gaan irriteren. Tevens zorgt het borstelen ervoor dat u vertrouwd raakt met het paard/pony. De volgende borstels heeft u nodig om het paard te poetsen en borstelen:

  Afbeelding invoegen

  1. Rosborstel
  2. Harde plastic borstel
  3. Harde borstel
  4. Zachte borstel
  5. Hoevenkrabber
  6. Manenkam
  1. Rosborstel 
  De rosborstel wordt gebruikt om vuil, zweet en de bijna losse haren los te maken en om de doorbloeding te masseren. Je draait masserende rondjes met de haren mee. Let erop dat u het hoofd en de benen overslaat.
   
  2. Harde plastic borstel
  De harde plastic borstel gebruik je om de meeste haren en het grove vuil te verwijderen en om het haar weer in model te brengen. Je borstelt met de haren mee. Het hoofd en de benen sla je wederom over.
   
  3. Harde borstel
  De harde borstel wordt gebruikt om alle losse haren en het vuil te verwijderen. Je borstelt met de haren mee. Met deze borstel borstel je ook de benen. Voorzichtig bij de achterbenen! Het hoofd sla je over. De staart mag hiermee wel geborsteld worden.
   
  4. Zachte borstel
  De zachte borstel wordt gebruikt voor de glans en het hoofd van het paard. Ook hier geldt weer met de haren mee borstelen. Het hele paard mag met deze borstel worden geborsteld.
   
  5. Manenkam
  De manenkam wordt gebruikt om de manen en de voorpluk van de pony uit te kammen. Niet de staart!
   
  6. Hoevenkrabber
  De hoevenkrabber wordt gebruikt om het vuil en de steentjes uit de hoeven van het paard te verwijderen.

  Mocht u hulp nodig hebben bij het poetsen of het opzadelen van uw paard/pony dient u dit kenbaar te maken bij een van onze medewerkers. Twee keer per jaar geven wij een poetscursus om de jonge ruiters vertrouwd te maken met het borstelen van de managepony’s.
   
  De leskaart
  Leskaart
  De leskaart bestaat uit 10 lessen van 1 uur en is 11 weken geldig. Dit houdt in dat u één keer kunt overslaan. Het overslaan van een les dient u telefonisch 24 uur van tevoren aan ons te melden. Tijdens de openingstijden van de kantine kunt u het doorgeven aan het barpersoneel. Mochten zij niet aanwezig zijn, neem dan telefonisch contact met ons op en spreek het antwoordapparaat in. Indien wij geen reactie van u ontvangen hebben, wordt de les afgeschreven van de leskaart.  
   
  Mocht u onverhoopt meerdere malen niet op de geplande les kunnen verschijnen, bieden wij u de mogelijkheid om de les op een ander tijdstip in te halen. Dit dient te geschieden in de periode van de 11 weken dat de leskaart geldig is. U kunt hiervoor een afspraak maken in de kantine bij het barpersoneel tijdens onze openingstijden.
   
  Tijdens de lessen is onze kantine geopend om uw supporters mee te nemen, hier kunt u na de lessen zelf uiteraard ook gebruik van maken.
   
  Wilt u wat afwisseling op de dressuurlessen? Dan is het bij ons mogelijk om springlessen te volgen.