FNRS wedstrijden

Algemene informatie
FNRS RuiterpaspoortAls je kiest om te paardrijden bij een FNRS ruitersportcentrum kies je voor kwaliteit, veiligheid en een breed aanbod van uitstekende ruiteropleidingen. Op onze manege kan je het FNRS ruiterpaspoort aanvragen.
Het is een officieel en persoonsgebonden document voor alle manegeruiters die rijden bij een FNRS Ruitersportcentrum. Het ruiterpaspoort geeft toegang tot alle FNRS Ruiteropleidingen, is landelijk erkend en staat garant voor een opleiding van hoog kwaliteits- en veiligheidsniveau. Het is een registratiebewijs rijvaardigheidsniveau. Ook ben je via het ruiterpaspoort automatisch lid van de KNHS, de overkoepelende sportbond.  

In het ruiterpaspoort kun je veel dingen registreren, zoals gereden wedstrijden, gereden buitenritten, maar ook wanneer je de eerste paardrijlessen gereden hebt. Op vertoon van je ruiterpaspoort krijg je kortingen op ruiterkampen en voor diverse activiteiten en evenementen en mag je deelnemen aan KNHS wedstrijden.
Daarnaast is er een ongevallenverzekering gekoppeld aan het ruiterpaspoort.
 
Een belangrijk document dus!
 
Afbeelding invoegenDiploma rijden
Diploma rijden is speciaal door de FNRS ontwikkeld om ook ruiters zonder eigen paard/pony proeven te laten rijden. De proeven mogen dus op verschillende paarden/pony’s gereden worden. Bij het FNRS-diploma rijden wordt niet gekeken naar de combinatie van ruiter en paard, maar alleen naar de ruiter. Er wordt onder andere gekeken of de ruiter de hulpen op de juiste manier geeft. Wil je meer informatie over het diploma rijden kijk dan op www.fnrs.nl of op onze pagina Links.
 
Dressuur
De ruiteropleiding dressuur is de meest bekende opleiding. Dit komt omdat de dressuur de basis is voor alle opleidingen. Wanneer men de beginselen van het paardrijden onder de knie heeft, kan gestart worden met het rijden van F-proeven. Men start in de F1 en kan doorgroeien tot in de F20.
 
Afbeelding invoegenF-proeven
De F-proeven zijn geschikt voor ruiters die net beginnen met paardrijden tot en met gevorderden. Er zijn in totaal 20 F-proeven. Om door te stromen naar een volgende klasse moet een ruiter voldoende promotiepunten behalen. Hoe je promotiepunten kunt verdienen en wat het allemaal inhoudt, wordt duidelijk voor je beschreven op de website van de FNRS.
 
De F1 en F2 hebben nog geen galop en de figuren zijn eenvoudig. De F3 en F4 hebben simpele figuren, maar wel met galop. De F5 en F6 worden iets moeilijker met figuren. Vanaf de F7 moeten de figuren nauwkeurig op de letter gereden worden. Het wordt hierdoor ook wat moeilijker. Het niveau van rijden wordt vanaf F13 steeds hoger. Naast het wijken leer je ook een wending om de achterhand, contragalop en schouderbinnenwaards. De F20 proef staat ongeveer gelijk aan het KNHS M1-niveau.
 
Leerboek
De FNRS heeft het FNRS leerboek "Leer Paardrijden met Plezier" uitgebracht, waarin alle FNRS-proeven te vinden zijn met de bijbehorende theorie. Verder staat er veel informatie in over het paardrijden, veiligheid en andere dingen die belangrijk zijn om te weten. Je kunt het boek kopen op onze manege in de kantine tijdens onze openingstijden.
 
Protocol
Het formulier waarop de onderdelen van de proef beschreven staan noemen we een protocol. Op het protocol vermeldt de jury haar beoordeling. De ruiter wordt beoordeeld op: houding, zit, beenligging en handhouding, de juistheid van de been- en teugelhulpen, regelmaat van het tempo, verzorging van ruiter en paard of pony en de algemene indruk.
 
Puntentelling 
De puntentelling is simpel: scoor je overal een 6, dan heb je precies genoeg voor een promotiepunt. Haal je een 5 op een onderdeel, dan heb je ergens anders een 7 nodig om het verschil goed te maken. Het gemiddelde moet dus een 6 zijn.
Wanneer je kijkt op www.fnrs.nl  zie je in een overzicht hoe de puntentelling werkt en hoeveel punten je moet scoren om een promotiepunt te halen. Hier wordt ook getoond bij welke proef een diploma hoort, hoeveel promotiepunten nodig zijn om naar een hogere proef door te mogen en of er wel of geen theorie-examen gedaan moet worden.
 
Voor meer informatie neem contact op met een van onze medewerkers of kijk op de website van de FNRS.