Meedoen aan KNHS wedstrijden

Hier staat wat je nodig hebt als je KNHS-wedstrijden wilt gaan rijden en hoe je je voor wedstrijden in kunt schrijven.

Op alle KNHS-wedstrijden zijn de reglementen en bepalingen van de KNHS van toepassing. Neem daarom zowel het Algemeen wedstrijdreglement als het disciplinereglement vooraf even door. In de paardensport kennen we twee wedstrijdseizoenen: het indoorseizoen (oktober t/m maart) en het outdoorseizoen (april t/m september). 

1. Word lid van de KNHS via een vereniging of manege
Iedereen die meedoet aan KNHS-wedstrijden is lid van de KNHS. Dat kan via een KNHS-vereniging of (als je geen eigen paard of pony hebt) via een FNRS Ruitersportcentrum. De vereniging of het ruitersportcentrum meldt jou daarna als lid aan bij de KNHS. 

2. Vraag een startpas of startlicentie aan
Ben je eenmaal lid van de KNHS via een vereniging of een FNRS Ruitersportcentrum, dan kun je een startpas of startlicentie aanvragen. Welke je nodig hebt verschilt per discipline. Bij KNHS wedstrijden wordt de combinatie ruiter (of menner) en paard/pony beoordeeld. Wil je meerdere paarden of pony's gaan starten, dan is voor iedere combinatie een startpas nodig. PS: Wil je met een manegepaard starten, dan overleg je dat natuurlijk eerst met de manegehouder of dit mogelijk is.

3. Inschrijven voor wedstrijden
In de KNHS wedstrijdkalender op Mijn KNHS staan alle goedgekeurde wedstrijden. Voor veel wedstrijden kun je je online inschrijven. Werkt een wedstrijdorganisatie nog niet met Mijn KNHS, dan schrijf je je in via een inschrijfformulier. Wil je weten in welke klasse je moet beginnen? Kijk dan even bij de discipline waarin je wedstrijden wilt gaan rijden. Dit wordt beschreven in de zogenaamde inschalingstabellen. Hier staat meer informatie over het inschrijven voor wedstrijden.

4. Je wedstrijduitslagen  
Na afloop van de wedstrijd stuurt de wedstrijdorganisatie de resultaten naar de KNHS. Heeft de KNHS deze ontvangen, dan zie je ze terug in MijnKNHS onder Uitslagen > Mijn Wedstrijdhistorie. Bij resultaten die nog gecontroleerd moeten worden staat de status 'Nog niet verwerkt'. Is je resultaat gecontroleerd, dan is de status 'Verwerkt' en worden je winst-of verliespunten automatisch bijgewerkt. 

5. Promoveren en winstpunten
Tijdens je wedstrijd worden de resultaten en scores bijgehouden door juryleden. Als je voldoende punten haalt, dan kun je uiteindelijk promoveren naar een hogere klasse. Hoe dat precies werkt verschilt per discipline. In MijnKNHS kun je altijd je klassering terugvinden plus een promotie-indicator, die laat zien of je al mag promoveren. Heb je al voldoende winstpunten, maar is dit nog niet verwerkt? Dan mag je je gewoon inschrijven voor de hogere klasse. Kijk in het disciplinereglement voor meer info over de promotie- en degradatieregeling. 

6. Tot slot: paardenpaspoort en vaccinaties
Ga je wedstrijden rijden, zorg er dan voor dat je paard een geldig paardenpaspoort heeft, ingeënt is en gechipt is conform het wedstrijdreglement. Rij je op een pony, dan is het belangrijk dat de meethistorie in het paspoort staat.
 
Meer weten?
Heb je nog vragen over het meedoen aan wedstrijden? Dan kun je terecht bij Ruitersportvereniging Les Chevaliers. Je mag ook altijd contact opnemen met de KNHS Servicedesk. Heel veel plezier met het rijden van wedstrijden!
 
Bron: www.knhs.nl