Geschiedenis van

Hippisch Centrum Bodegraven

Het begon in 1982….

Voor Jan en Thea van Veldhuizen is een leven zonder dieren nauwelijks voor te stellen. Al jaren hadden zij niet alleen koeien, varkens en schapen om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien, maar ook in hun vrije tijd spelen paarden en honden een belangrijke rol. Dochter Jacqueline raakte als eerste besmet met het paardenvirus en dat virus heeft zich in de loop der jaren flink uitgebreid. Er kwamen vriendjes en vriendinnetjes op bezoek, die ook wel eens wilden rijden; er werd besloten het professioneler aan te pakken.

Hippisch Centrum Bodegraven begin jaren

In 1982 besluit men een instructeur aan te stellen om les te geven. Met vier manegepaarden en -pony’s werd manege Le Cheval opgericht. Er werd lesgegeven in een buitenbak. De buurt was echter niet gelukkig met al dat hoefgetrappel en bijna wilde men alle activiteiten stopzetten. Op dat moment kwamen twee ruiters van het eerste uur met voorstellen en met Jan werd afgesproken het nog een jaar te proberen.

Het lidmaatschap van de vereniging werd verplicht en er werden stalregels ingevoerd. Men probeerde het imago te verbeteren door met pony’s langs scholen te gaan en open dagen te houden. Ook werden er onderlinge wedstrijden georganiseerd. Dit had succes en de vereniging kreeg steeds meer vorm. De buitenbak werd gedraineerd en er kwam verlichting, waardoor men ook in de wintermaanden en ’s avonds kan rijden. Bij een groeiende vereniging hoort natuurlijk een kantine met toilet en een gezellige bar.

Bij de gemeente Bodegraven werd toestemming gevraagd voor de bouw van een binnenbak. Dat ging niet helemaal zonder slag of stoot, maar door aan te tonen dat de manege past in een gemeente die zich uit wil breiden, werd er alsnog toestemming gegeven.

 

In 1993 werd de binnen manege geopend en de naam werd gewijzigd in: Hippisch Centrum Bodegraven. De grote binnenbak, van maar liefst 20 x 67 meter biedt natuurlijk mogelijkheden voor meer dan alleen maar onderlinge wedstrijden. Van de NBVR kreeg de vereniging toestemming om officiële wedstrijden te organiseren.

In eerste instantie begon de vereniging met het organiseren van NBVR-dressuurwedstrijden. Deze waren een groot succes zodat er al snel NBVR-springwedstrijden bij kwamen.

 

En nog is de groei van de manege niet gestopt. De buitenbak heeft enkele jaren later plaats moeten maken voor een rotonde en is vervolgens naast de binnenbak geplaatst. Ook is er een tweede binnenbak van 20 x 40 meter aangebouwd. En natuurlijk mogen de longeerbak en de stapmolen in deze ontwikkeling niet ontbreken.

 

Tevens is de manege aangesloten bij de Federatie van Nederlandse Rijscholen (FNRS) en zijn er vier sterren toegekend. Kortom: een accommodatie waar je als actieve vereniging goed uit de voeten kan.

 

Gezien alle goede ontwikkelingen in het verleden zijn wij erg benieuwd wat de toekomst ons nog gaat brengen.

Jan en Thea v. Veldhuizen