Meisje zoent paard
2 februari 2020

Het borstelen van de paarden/pony’s is belangrijk, zodat vuil en zweetresten niet gaan irriteren. Tevens zorgt het borstelen ervoor dat u vertrouwd raakt met het paard/pony. De volgende borstels heeft u nodig om het paard te poetsen en borstelen:

  1. Rosborstel
  2. Harde plastic borstel
  3. Harde borstel
  4. Zachte borstel
  5. Hoevenkrabber
  6. Manenkam

1. Rosborstel 

De rosborstel wordt gebruikt om vuil, zweet en de bijna losse haren los te maken en om de doorbloeding te masseren. Je draait masserende rondjes met de haren mee. Let erop dat u het hoofd en de benen overslaat.

2. Harde plastic borstel

De harde plastic borstel gebruik je om de meeste haren en het grove vuil te verwijderen en om het haar weer in model te brengen. Je borstelt met de haren mee. Het hoofd en de benen sla je wederom over.

3. Harde borstel

De harde borstel wordt gebruikt om alle losse haren en het vuil te verwijderen. Je borstelt met de haren mee. Met deze borstel borstel je ook de benen. Voorzichtig bij de achterbenen! Het hoofd sla je over. De staart mag hiermee wel geborsteld worden.

4. Zachte borstel

De zachte borstel wordt gebruikt voor de glans en het hoofd van het paard. Ook hier geldt weer met de haren mee borstelen. Het hele paard mag met deze borstel worden geborsteld.

5. Manenkam

De manenkam wordt gebruikt om de manen en de voorpluk van de pony uit te kammen. Niet de staart!

6. Hoevenkrabber

De hoevenkrabber wordt gebruikt om het vuil en de steentjes uit de hoeven van het paard te verwijderen.

Mocht je hulp nodig hebben bij het poetsen of het opzadelen van uw paard/pony kun je dit kenbaar maken bij het manegepersoneel. Twee keer per jaar geven wij een poetscursus om de jonge ruiters vertrouwd te maken met het borstelen van de managepony’s.